tirsdag 29. mars 2011

Nasjonalbibliotekaren blogger

I midten av februar lanserte nasjonalbiblioteket sin NB-blogg. Bloggen er altså forholdsvis ny, men nasjonalbiblioteket er en sentral aktør i norsk biblioteksammenheng, og det er på bakgrunn av dette at jeg har valgt å presentere akkurat denne bloggen som en aktuell blogg for vårt studium.

Epostlista biblioteknorge har vært et sentralt debatt- og informasjonsforum for norsk biblioteksektor i en årrekke, og noe av den mest treffende kritikken mot norsk biblioteksektor går på tendensen til å føre våre mest sentrale debatter "for lukkede dører" på epostlista. Nasjonalbibliotekaren har valgt å svare på minst ett spørsmål som ble stilt på epostlista Biblioteknorge, ved å henvise til bloggen. Det kan virke som om noe av tanken med bloggen er å løfte bibliotekdebattene fram i norsk offentlighet, slik at flere enn bibliotekarer kan mene noe om bibliotek. Hvis NB greier å få til dette, er det et stort skritt framover for norsk biblioteksektor.

Nå venter vi i spenning på å få lov å legge inn biblioteks-statistikktallene for 2010 - de begynner allerede å bli gammelt nytt. Skynd dere, NB!

6 kommentarer:

  1. Viktig at også andre enn bibliotekarer får anledning til å mene noe om bibliotek - å få andres syn på saker og ting er bare sunt:-)

    SvarSlett
  2. Hihi, så klart du måtte få med noe om statistikk, Magnhild! Du er den eneste jeg kjenner som virkelig brenner for temaet - og jaggu klarer du å få oss andre entusiastiske også!! :)

    SvarSlett
  3. :D Statistikk er arti for alle.

    Kanskje så dere avisa nordland i dag? Bilder fra biblioteket på bodin, og visjoner om biblioteket i det nye kulturkvartalet. Dagens bibliotek er traurig, sto det i artikkelen. Håper de siktet til folkebiblioteket, for vi på skolebiblioteket er både hippe og kule. Tror vi.

    SvarSlett
  4. Jeg henger meg på den siste oppfordringa til NB om statistikken. Jeg mener at i GAMLE dager, da leverte vi statistikken sånn midt i februar. Da skrev vi tallene inn med penn i et tilsendt papirskjema, etter mye utregninger, feilregninger og frustrasjoner. Rett skulle det være! Vi vil jo tro at ny teknologi gjør slike rutineoppgaver raskere, men jeg syns skjemaene fra øverste hold legges ut seinere og seinere for hvert år som går.

    SvarSlett
  5. Var innom den ferske NB-bloggen. Måtte også sjekke nettsida til Nasjonalbiblioteket. Der fant jeg lekker tilrettelegging om forfattere, f. eks. Hamsun: "De pratet og pratet det over i sit forunderlige nordlandssprog, det var med mange påfallende ord, uventede ord, det var ravgalt indtil kunst, men det uttrykte deres meninger."

    SvarSlett
  6. Ja hvor statistikken blir av vet vel bare NB (sikkert de samme personene fra ABM-utvikling som jobber med det). Når skjemaene blir klare er det inn og rapportere aktiviteten vår i fjor (inkludert alle tall for lærebøker).

    SvarSlett